Elke wond bevat schadelijke micro-organismen en in een gezonde situatie kan het lichaam heel goed zelf deze organismen bestrijden. In stagnerende complexe wonden is bijna altijd sprake van een overdaad van deze schadelijke organismen zoals
bacteriën, virussen, schimmels en gisten.
Honing en met name de donkere boekweithoning is zeer goed in staat om deze schadelijke micro-organismen aan te pakken zonder daarbij de gezonde lichaamscellen negatief te beïnvloeden.
Waarom juist de donkere boekweithoning?Uit meting blijkt dat dit type honing zeer rijk is aan anti-oxidanten. We kennen allemaal het begrip 'roesten' en dit is het oxideren van metalen door vrije zuurstof radicalen. In zekere zin kunnen onze cellen ook gaan 'roesten' en anti-oxidanten voorkomen dit. Dit proces versterkt dus de levensvatbaarheid en levensduur van nieuwe huidcellen.
Waarom werkt honing anti-bacterieel?Honing bevat o.a. suikers en de oxidase van deze glucoses vormt een minimale hoeveelheid waterstofperoxide waar micro-organismen niet tegen kunnen. Daarbij kent deze uitvinding van de honingbij tot op heden geen bacteriële resistentie. Wellicht omdat bijen al vele miljoenen jaren op aarde (over)leven. Lees nog veel meer over honing in
dit artikel van dr. Paul Kwakman van het AMC.
Wat is er op tegen om honing uit de supermarkt te gebruiken?De boekweithoning in MelMax is van een zogenaamde monocultuur (1 soort plant) waardoor de kwaliteit heel constant blijft. Daarbij is de honing gesteriliseerd waardoor bijvoorbeeld botulisme niet in MelMax voorkomt. Dit is ook de reden waarom supermarkthoning wordt
afgeraden voor kinderen tot 1 jaar. Ook het gebruik van pesticiden of anti-bioticum is niet toegestaan in de omgeving waarin de bijen de boekweithoning verzamelen.